MQL5

Az MQL5 a MetaTrader 5 programozási nyelve, MQL4 hibaiból tanulva kezdték kifejleszteni.
Az MQL5-öt az idők során folyamatosan fejlesztik és új funkciókkal bővítik, hogy a legkielégítőbb módon szolgálja a kereskedők igényeit. A fejlesztőknek több és több eszközt adva a kezébe a mind szélesebb körű stratégiák megvalósításának lehetőségére.
A fejlesztés kezdetén bevezetésre került az úgynevezett netting mód, ami az összevont pozíciókat jelenti. Ezáltal egy deviza párban egyszerre csak egy nyitott pozíció lehet, a további nyitásokat ezzel összevonja. Például ha van egy 1.2 lotos buy pozíciónk, majd elküldünk a brókernek egy 0.5 lotos sell megbízást, akkor végeredményül egy 0.7 lotos buy pozíciónk marad, és egy 0.5 lotos bezárult buyunk. Ezzel kényelmesen lehet bezárni egy pozíció egy részét. A pozíció építésnél is jól használható ez a mód, például a meglévő 1.2 lotos buy pozíció után ha elküldünk egy 0.3 lotos buyt, akkor egy darab 1.5 lotos buy pozíció lesz a végeredmény. Ez sok rányitás esetén sokkal könnyebben kezelhet, mint a sok kis darab nyitott pozíció. Ez pedig a gépnek, és az expert advisornak is kisebb terhelést jelent. Később egy jelentős változás volt az MQL5 életében, hogy bevezették a hedging módot, ami az MT4-ben megszokott pozíció kezelést jelenti: az egymás után elküldött megbízások külön pozíciókat nyitnak. Mindkét módnak van előnye, és hátránya, a kereskedési stratégia függvényében érdemes választani közülük, viszont az MQL5, és így a MetaTrader 5 előnye, hogy mindkettőre lehetőséget biztost, szemben az MQL4-el, ahol csak a hedging mód érhető el.
Egy további nagy előnye az MQL5-nek, hogy az expert advisorok optimalizációjának futása több szálon történhet így a saját gépünk teljes teljesítménye kihasználható (több szál, amennyi processzor mag van a gépünkben), sőt ezen kívül további gépek kapacitását is be lehet vetni a teszt mihamarabbi lefutásának érdekében.