Szakkifejezések jelentése

Buy, Sell, MQL5, fx robot, fx indikátor

buy: Emelkedő mozgásra spekulálva nyitott vételi pozíció, Long-nak is nevezik.
sell: Eső mozgásra spekulálva nyitott eladási pozíció, Short-nak is nevezik.
MQL5: A MetaTrader 5 programozási nyelve, ebben történik az expert programozás, indikátor programozás.
bróker: A kereskedési megbízásainkat teljesíti költség (spread, esetleg jutalék) fejében. A bróker a pozíció megnyitásának igénylésekor ellenőrzi, hogy a számlánkon lévő tőke lehetővé teszi-e a nyitást. Ha minden rendben, akkor az adott irányba (Buy/Sell) az adott Lot mérettel teljesíti a megbízást. A megnyitott kereskedéshez a bróker enged beállítani 1db StopLoss és 1db TakeProfit értéket. Mindkettő értékét később lehet változtatni.
fx robot / expert advisor: Szabályokkal, változókkal beállított program, ami emberi beavatkozás nélkül végez kereskedést.
fx indikátor: Az árfolyam adatokból létrejövő gyertya grafikon értékeiből matematikai műveletekkel létrehozott új grafikon. Csak más formában, valamit kiemelve (emberi szem számára is láthatóvá téve) jeleníti meg azt, ami az árfolyam grafikonon is megvan.
4/5 digit: A bróker határozza meg mennyi darab tizedes értéket használ. Alapban 4 digit van sok brókernél, az 5. digit a tized pip (pipette) helyiértéke. Japán jenes párok 3 digitesek, a 3. digit a tizedpip (pipette).
SL / StopLoss: Az az árfolyam érték, amit ha elér az árfolyam a kereskedés bezáródik. Az SL egy biztonsági vonal, ha eddig visszaesik az árfolyam (Buy esetén) akkor a bróker bezárja a kereskedést.
TP / TakeProfit: TP is egyfajta stop, a nyitóárhoz képest nyerő irányba helyezzük el. Ha ezt eléri az árfolyam, akkor a kereskedés automatikusan bezáródik, nyereséget realizálunk.