Brókered kiválasztása

MetaTrader 5, MetaTrader 4

Bróker kiválasztásának sok szempontja lehet, a legfontosabb hogy tudd, pontosan hogyan szeretnél kereskedni. Időtáv (M1, M5, H1 stb.), kereskedett párok (devizák, fémek, indexek stb.), kereskedés kivitelezése (kézi, félautomata, automata). Ha ezeket már tudod, akkor érdemes kiválasztani a megfelelő brókert, a következő szempontok figyelembe vételével:

  • költségek: spread és esetleg jutalék. Elsősorban kis időtávban (M1, M5) van nagy jelentősége a spread mértékének, ingadozásának, mert ott kis stop távolság a jellemző.
  • maximális tőkeáttét: Ez határozza meg, hogy adott kötésmérethez mekkora tőkét kell kiutalnunk a brókerhez. Ha magas tőkeáttétet enged meg a bróker, akkor kevesebb pénzt is elég kiutalnunk, ezzel csökkenthető a kockázat.
  • biztosítás: Egy brókercég épp olyan, mint bármely más pénzügyi cég. Ha bármi probléma van, fontos, hogy a náluk lévő tőke biztonságban, megfelelően biztosítva legyen. Például az angliai székhellyel is rendelkező brókernek, ha van FCA-s biztosítása, akkor 50.000 angol Fontig kártalanít az angol pénzügyi szervezet (FSCS).
  • negatív számla védelem: főleg a tőkéhez képest nagyobb pozíciók nyitásánál fontos (ilyenkor használjuk a tőkeáttétet), ha a brókernél lévő egyenlegünk negatívba megy, akkor a bróker kipótolja a számlát és 0-a lesz az egyenleg.