Piaci kitekintő – 2020.05.04 - 2020.05.10


A következő hét várható, szerintünk jelentősebb hírei (2020.05.04 – 2020.05.10),
amiknek a szerda és péntek 14:30 lesz a középpontjában...

A cikk elején felhívnám a figyelmet, hogy az itt leírtak csak a mi meglátásainkat tükrözik, senki ne tekintse kereskedési/befektetési tanácsnak!


4-én, hétfőn negyedévenként szokásos EU-s, következő két vére vonatkozó gazdasági előrejelzés jelenik meg. Ennek nincs pontos időpontja, valamikor a nap során. Ez a két év, a járvány okozta visszaesésből való kilábalás időszaka is, így most a szokásosnál jelentősebb lehet a kereskedők számára ez az előrejelzés.

5-én, kedden 6:30-kor az ausztráloknál kamatdöntés és az RBA nyilatkozatát adják ki. Idén, Április 7-én tartották a korábbi, 0,25%-os kamatot, és az elemzők azt várják, hogy ezt most sem változtatják. Az AUD-os párokban érdemes vigyázni ebben az időpontban, kis stopot használó forex robotokat esetleg leállítani erre az időre, és megvárni a hatását, merre indul el tőle az AUD.
14:30-kor a kanadai külkereskedelmi mérleg adat jelenik meg. Ez nem tartozik a legjelentősebb hírek közé, még kisebb idősíkokban sem szokott problémát okozni. Azért persze érdemes észben tartani, és nem pont a hír pillanatában nyitni. Jelenleg -1 milliárd ez az érték, és -2,2 milliárdot várnak, tehát az import növekedését vagy az export csökkenését.
16:00-kor „ISM Non-Manufacturing PMI”-t adják ki, ami az ipari termelésen kívüli területek beszerzési menedzsereinek megkérdezésén alapuló index. 50-es érték fölött növekedést várnak, 50 alatt csökkenésre számítanak. 52,5 volt, de sokkal rosszabbra, 37,5-re számítanak. Ez a hír nem szokott jelentős mozgást okozni,inkább csak egy rossz irányú nyitásból segíthet kicsit jobb ponton kiszállni.

6-án, szerdán éjjel, 0:45-kor az új-zélandi munkanélküliségi ráta, és foglalkoztatási adat érkezik. Ezt a kettő adatot mindig egyben kell értékelni, úgy ad pontosabb képet arról, hogy mi is zajlik valójában a munkaerő piacon náluk. Jelenleg azt várják, hogy a munkanélküliség 4,4%-ra emelkedik, miközben a foglalkoztatottság 0,2%-kkal csökken a negyedévben. (Náluk eddig 1.487 vírusfertőzött volt, és mindössze 201 aktív eset van jelenleg, így ők egyelőre úgy tűnik könnyen "megúszták" ezt, emiatt is számítanak arra, hogy csak ilyen kis mértékben nő meg a munkanélküliség ott.)
Japánban munkaszüneti nap lesz, ezt érdemes figyelembe venni a JPY-es párok kereskedésénél, bár ennek igazán nagy hatása nem szokott lenni.
14:15-kor aztán jön a hét egyik legjelentősebb híre, az „ADP Non-Farm Employment Change”, ami az egyik legdurvább mozgást szokta okozni a piacon. Ez egy előrejelzés a pénteki „Non-Farm Employment Change” adatról, ami a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának a változása. A kisebb idősíkban dolgozó, kicsi, vagy közepes stopokat használó expertekkel nagyon kerülendő időpont ez, gyakran megnövekvő spread-del, stopokat átugró mozgásokkal, főleg az USD-s devizapárokban, de máshol is komoly hatása lehet. Persze ha a stratégiának megfelel, akkor kereskedhető időszak, de fontos, hogy az expert programozás igazán jó minőségű legyen. Az előző érték -27.000 volt, ami eléggé meglepte a piacot, sokkal rosszabbra számítottak. (...és természetesen durván mellélőttek, ahogy az pénteken ki is derült...) Most borzalmasan rossz értéket várnak, -20 milliót!

7-én, csütörtökön 3:30-kor az ausztrál kereskedelmi mérleg jelenik meg. Ez 4,36 milliárd volt, és most 6,4 milliárdot várnak. Náluk, Új-Zélandhoz hasonlóan elég visszafogottan zajlik a járvány, mindössze 889 aktív eset van jelenleg (6.801 az összes fertőzött), így  nem csoda, hogy a gazdaságukat kevésbé viselte meg. Ez a hír nem szokott túl nagy mozgást okozni, így talán most sem lesz komolyabb hatása.
5:00-kor Új-Zélandról érkezik egy újabb, általában nem túl jelentős mozgást kiváltó hír, a negyedéves inflációs várakozás, ami utoljára 1,93% volt.
8:00-kor viszont GBP-s párokban nagyon kell figyelni, kamatdöntés lesz náluk, és a BoE jelentése és összefoglalója a monetáris politikáról. A kamat náluk jelenleg 0,1%, és mind a 9 szavazat a tartás mellett volt utoljára. Az elemzők arra számítanak, hogy ez most sem lesz máshogy. A kamat mellett érdemes figyelni a szavazat arány esetleges változására is!
14:30-kor megjelenik a heti új munkanélküli kérelmek száma. Ez pár hete folyamatosan hatalmas, de alapvetően nem erre szoktak figyelni, hanem a szerdai és pénteki Non-Farm hírre, az szokta megmozgatni a piacot. A múlt héten ez 3,839 millió volt, és most kereken 3 milliót várnak.

8-án, pénteken 3:30-kor az RBA ad ki egy nyilatkozatot a monetáris politikájukról. Ez negyedévente szokott megjelenni, és érdemes vigyázni ilyenkor az AUD-os párokban, esetleg NZD-sekben is.
14:30-kor aztán Kanadából egyszerre a munkanélküliségi adat, és hozzá az egy havi foglakoztatási érték érkezik. Együtt érdemes nézni a két értéket. Hatásukra főleg a CAD-os párokban komolyabb mozgások lehetnek. A munkanélküliség jelenleg 7,8%, ehhez képest borzalmas, 20%-os értéket várnak! Hozzá pedig 5 millióval csökkenő foglalkoztatottságot az elmúlt hónapra. Ekkora értékek esetén a tévedés mértéke is igen nagy lehet, így mindenki nagyon vigyázzon, különösen USDCAD-ban, mert ugyan ebben az időpontban:
14:30-kor „Non-Farm Employment Change” és a munkanélküliségi ráta értéke érkezik Amerikából, illetve a kevésbé jelentős, a keresetek változása is. Az első kettőt egyben érdemes értékelni, hiszen a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának változása és a munkanélküliségi ráta alakulása nincs teljes fedésben (ott vannak a mezőgazdaságban foglalkoztatottak, illetve a már régóta munkanélküliek, akik kikerülnek a rendszerből). Jelenleg -21 milliót! várnak és 16%-os munkanélküliséget. Ezek egészen elképesztő számok (bevallom, újra számoltam a nullákat a szerdai és a pénteki Non-Farm hírnél is, hogy jól látok-e...). A kereseteknél 0,3%-os emelkedésre számítanak, de nem ennek lesz hatása várhatóan a piacra. A szerdai hír előre jelzi majd, mekkora csapkodás lehet pénteken, nagyon durva ami várható, úgyhogy csak óvatosan, mert 14:30-kor a stopok szinte kizárt, hogy ott teljesüljenek, ahová állítjuk, különösen USDCAD-ban...

9-én, és 10-én jelentős hír nem várható.VMS Software, 2020.05.03.