Piaci kitekintő – 2020.05.11 - 2020.05.17


A következő hét várható, szerintük jelentősebb hírei (2020.05.11 - 2020.05.17).

A cikk elején felhívnám a figyelmet, hogy az itt leírtak csak a mi meglátásainkat tükrözik, senki ne tekintse kereskedési/befektetési tanácsnak!


11-én, hétfőn igazán jelentős hír nem várható. Egy emelhető ki, 3:00-kor NZD-ben, üzleti bizalmi index. Ez megkérdezésen alapul, mennyire optimisták vagy éppen pesszimisták a következő egy évvel kapcsolatban. a pozitív értékek jelentik az optimizmust (tehát ebben nem 50, hanem 0 a határ). A jelenlegi érték -66,6. Nagy mozgást ez nem szokott okozni, órásban többnyire nem is látszik, ezért nem sorolnám a nagy, jelentős hírek közé.

12-én, kedden, a szokásos „USD időben”, 14:30-kor adják ki a havi inflációs adatokat. A múlt hónapban az infláció -0,4% volt, és most -0,7%-ot várnak (a közgazdaságtani növekvő munkanélküliség, csökkenő infláció, alap összefüggés jelenhet itt meg, illetve az olaj ár). A maginfláció (élelmiszer és energia árak nélküli) pedig -0,1% volt, és -0,2%-ot várnak.

13-án, szerdán 4:00-kor Új-Zélandon kamatdöntés lesz. Jelenleg 0,25% a kamat, és a tartásra számítanak az elemzők. A kamatdöntés mellett két nyilatkozatot is kiad az RBNZ, egyet a monetáris politikáról egyet pedig a kamatdöntés hátteréről. Ezeket egyszerűen megjelentetik egyben, tehát leginkább a hír pillanatában várható nagyobb fel-le szúrás, spread növekedés, így ebben a pár percben kisebb stopot használó forex robotokkal nem jó kereskedni. Viszont később a nap során (nincs meghatározva pont mikor, korábban általában egy órával a kamatdöntés után volt) még lesz egy sajtótájékoztató is az RBNZ részéről. Ezt a központi bankjuk könnyen kihasználhatja arra, hogyha nekik nem tetsző irányban indult meg az NZD árfolyama, akkor azt korrigálják a megfelelő mondatokkal... ez többször meg is történt már, aki figyelte ilyenkor a chartot tapasztalhatta. A várhatóan 30 perces sajtótájékoztató után újságírói kérdések is következnek, ami újabb szurkálódást, csapkodást okozhat. Egy ilyen időszakban fontos, hogy jó minőségű legyen az expert programozás, optimális kóddal ami bírja a gyors árfolyam változások tempóját.
8:00-kor GBP-ben érkezik az előzetes negyedéves GDP értéke. Náluk csak előzetes és végleges érték van (nem három, mint például USD-ben). A korábbi negyedévé 0% volt, és most -2,5%-ot várnak. A szokásosnál is jobban figyelhetik ezt most a kereskedők, hiszen itt fog megjelenni a járvány hatása.
15:00-kor a FED elnöke, Jerome Powell tart egy beszédet a Peterson intézet által szervezett webináriumon. Ezen kérdések is várhatóak, tehát hosszabban érdemes óvatosnak lenni a kereskedéssel USD-s párokban, nem csak 15:00-kor. Általában azért a legjelentősebb dolgokat nem ilyenkor szokták bejelenteni, de kisebb idősíkban érdemes odafigyelni az expertjeinkre ha USD-ben kereskedünk.

14-én, csütörtökön 3:30-kor az ausztrálok kezdik a híreket. Munkanélküliségi rátával, és foglalkoztatottak számának változásával. Jelenleg 5,2% náluk a munkanélküliség, az elemzők pedig 8,3%-ot várnak. Ez jelentős növekedés. A foglalkoztatottak száma pedig az elemzők szerint 550.000-rel csökkenhetett a múlt hónapban. Náluk ezeket általában elég jól szokták előre jelezni, bár most a nagyobb számok miatt az eltérés is nagyobb lehet a várakozáshoz képest.
4:00-kor közel hozzájuk, Új-Zélandon hozzák nyilvánosságra az éves költségvetést. Emiatt NZD-ben érdemes óvatosnak lenni ekkor!
12:30-kor GBP-re érdemes kicsit jobban figyelni, Andrew Bailey, a központi bankjuk elnöke tart egy beszédet egy webináriumon. Ahogy a keddi Powell beszédnél, itt is igaz, hogy nem ilyesmin szokás a nagy döntéseket bejelenteni, de mindenképpen jó észben tartani az időpontot.
14:30-kor a havi friss munkanélküli kérelmek számát adják ki Amerikában. Már négy hete ez jelentősen csökken hétről-hétre, bár még így is közel 3,2 millió volt az utolsó adat. Ez azért nem tartozik a legnagyobb USD-s hírek közé, de kisebb idősíkban érdemes óvatosan kezelni ezt az időpontot is.
17:15-kor a kanadai központi bank elnöke, Stephen Poloz tart egy beszédet. Ez szintén egy kevésbé jelentősnek várt beszéd, hasonlóan a 12:30-ashoz.

15-én, pénteken 8:00-kor jön a német előzetes negyedéves GDP adat. A korábbi 0% volt, most -2,3%-ra számítanak az elemzők. Ahogy a szerdai angol GDP-ből, ebből is kettő van csak, az előzetes és a végleges, és itt is leginkább a járvány hatásai jelenhetnek meg, amiatt fogják nagyon figyelni. Az Euros párakra érdemes figyelni, de ez nem a komplett Euro zóna értéke, így a hatása is kisebb szokott lenni. Többnyire csak egy visszatesztet eredményez, amivel egy jól megválasztott ponton be lehet szállni. Viszont ezen a napon Eurogroup Meeting is lesz, ami azt jelenti, hogy a nap során bármikor szivároghat ki olyan információ ami megmozgatja az EUR árfolyamát. Ezt érdemes észben tartani, különösen, ha kis stoppal kereskedik valaki.
14:30-kor az amerikai havi eladási adatok érkeznek. Náluk ebből két adat van, mindkettő a végfelhasználóknak történő értékesítések változását adja meg, de az egyik az autó eladásokat is tartalmazza, a másik pedig nem. Az autók nélküli adat -4,5% volt, és -8,0%-ot várnak. Az autókat is figyelembe vevő adat pedig -8,7% volt, és -11,0% a várakozás. Ezek általában nem szoktak igazán durva mozgásokat eredményezni, így például ha valaki hétvégére zárni akarja a pozícióit, akkor általában ilyenkor van esélye egy jó ponton kiszállni.

16-án és 17-én nagyobb hír nem várható.VMS Software, 2020.05.10.