Piaci kitekintő - 2020.06.01 - 2020.06.07


A következő hét várható, szerintük jelentősebb hírei (2020.06.01 - 2020.06.07),
ami a kamatdöntések, és a foglalkoztatottsági adatok hete lesz.

A cikk elején felhívnám a figyelmet, hogy az itt leírtak csak a mi meglátásainkat tükrözik, senki ne tekintse kereskedési/befektetési tanácsnak!


1-én, hétfőn a legtöbb országban munkaszüneti nap lesz, így jelentősebb hír nem várható. Egyedül délután, 16:00-kor az „ISM Manufacturing PMI”, ami az ipari területek beszerzési menedzsereinek megkérdezésén alapuló index. 50-es érték fölött növekedést várnak, alatta csökkenést. Most 43,5-öt vár a piac, ami kicsit jobb, mint az előző havi, ami 41,5 volt. Ez a hír alapvetően sem szokott nagy mozgást okozni, inkább csak egy rossz irányú nyitásból segíthet kicsit jobb ponton kiszállni.

2-án, kedden 7:30-kor kamatdöntés lesz Ausztráliában. Jelenleg 0,25% a kamat, és az elemzők arra számítanak, hogy ezen most sem változtatnak (Március 19-én volt náluk kamatvágás, 0,5%-ról). A kamatdöntéshez kapcsolódóan, szokásos módon, az RBA egy nyilatkozatot is kiad. Ehhez nem tartozik kérdezési lehetőség a sajtó számára, tehát leginkább a hír pillanatában számíthatunk nagyobb mozgásokra, szórkálódásra. Főleg a kis stopokat használó expertekkel érdemes vigyázni ekkor.

3-án, szerdán 3:30-kor ismét az ausztrálok kezdenek, a negyedéves GDP érkezik. A korábbi 0,5% helyett most jelentősebb visszaesést, -0,4%-ot várnak.
Délután 14:15-kor a legkomolyabb USD hírek egyike, az „ADP Non-Farm Employment Change”, következik. Ez egy előrejelzés a pénteki „Non-Farm Employment Change” adatról, ami a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának a változása. A kisebb idősíkban dolgozó, kicsi, vagy közepes stopokat használó expertekkel nagyon kerülendő időpont ez, gyakran megnövekvő spread-del, stopokat átugró mozgásokkal, főleg az USD-s devizapárokban, de máshol is komoly hatása lehet. Az előző érték -20,2 millió volt, ami borzalmasan rossz érték. Ennél jobbra, de továbbra is negatívra, -9,5 millióra számítanak most.
Később, 16:00-kor egy újabb USD hír is lesz, „ISM Non-Manufacturing PMI”, ami az ipari termelésen kívüli területek beszerzési menedzsereinek megkérdezésén alapuló index. 50-es érték fölött növekedést várnak, 50 alatt csökkenést. Most 44,0-át vár a piac, az előző 41,8 után, tehát kisebb zsugorodást. Ez a hír közel sem szokott akkora mozgást okozni, mint az előző, inkább csak egy rossz irányú nyitásból segíthet kicsit jobb ponton kiszállni.
Ugyanekkor, tehát 16:00-kor Kanadában kamatdöntés is lesz. Jelenleg 0.25% a kamat, és azt várják, hogy nem változtatnak rajta. Ehhez kapcsolódóan a BoC kiad egy nyilatkozatot is (újságírói kérdések lehetősége nélkül). Önmagában is nagy mozgásokat okozhat a kamatdöntés, de az előző USD hírrel együtt, főleg USDCAD-ban nagyon kell vigyázni!

4-én, csütörtökön, 13:45-kor az EKB kamatdöntését ismerhetjük meg (0,0% jelenleg, és ezt is várják az elemzők), mellette pedig egy nyilatkozatot is kiadnak, amiben elmagyarázzák ennek a döntésnek a hátterét. Ez egy egyben kiadott nyilatkozat, nem beszéd, és így újságírói kérdésekre sincs lehetőség (ekkor még). Emiatt főleg a hír pillanatában, és az azt követő pár percben okoz mozgásokat a piacon. Ezek viszont jelentősek is lehetnek, így minden eurós párban érdemes vigyázni ekkor!
14:30-kor viszont jön hozzá a sajtótéjékoztató, nagyjából egy órában. Ez egy beszéddel kezdődik, majd következnek a kérdések, tehát hosszabban érdemes figyelni rá, jelentős szúrkálódás lehet közben, főleg ha egy-egy kérdésre valami meglepő válasz érkezik.

5-én, pénteken 14:30-kor „Non-Farm Employment Change” és a munkanélküliségi ráta értéke érkezik Amerikából, illetve a kevésbé jelentős, a keresetek változása is. Az első kettőt egyben érdemes értékelni, hiszen a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának változása és a munkanélküliségi ráta alakulása nincs teljes fedésben (ott vannak a mezőgazdaságban foglalkoztatottak, illetve a már régóta munkanélküliek, akik kikerülnek a rendszerből). Jelenleg -8 milliót várnak, és 19,5%-os munkanélküliséget. Tehát továbbra is csökkenő foglalkoztatottságot, de már kisebb mértékben, mint előző hónapban (-20 millió és 14,7% volt). A kereseteknél 1%-os emelkedésre számítanak, de nem ennek lesz hatása várhatóan a piacra. Amilyen hatalmas számok érkeztek utoljára, ahhoz képest a piacon nem volt akkora hatásuk, mint gondoltuk volna, ettől függetlenül ilyenkor továbbra is nagyon kell vigyázni! Persze ha a stratégiának megfelel, akkor kereskedhető időszak, de fontos, hogy az expert programozás igazán jó minőségű legyen.
Szintén 14:30-kor következik Kanadából egyszerre a munkanélküliségi adat, és hozzá az egy havi foglakoztatási érték érkezik. Együtt érdemes nézni a két értéket. Hatásukra főleg a CAD-os párokban komolyabb mozgások lehetnek. A munkanélküliség jelenleg 13%, és közel 2 millióval csökkent foglalkoztatottság utoljára. Különösen USDCAD-ban a hír pillanatában nagy mozgásokra, szórkálódásra lehet számítani, tehát kis stoppal kerülendő időpont lesz!

6-án, és 7-én, a hétvégén jelentősebb hír nem várható.VMS Software, 2020.05.31.